WhatsApp Destek
ANASAYFA /

Akışkan Yataklı Buhar Kazanı

ışkan Yataklı Kazan Nedir?

Akışkan yataklı kazan katı yakıtları yakmak için kullanılan bir yakma teknolojisidir. Yüksek verim, düşük kirlilik ve temiz kömür teknolojisi olarak, akışkan yataklı kazan teknolojisi, diğer yakma yöntemlerinin sahip olmadığı birçok avantaja sahiptir. Dolaşımlı akışkan kazan, düşük sıcaklıklı yanmadır, bu nedenle NO2 emisyonu, toz haline getirilmiş kömür fırınından çok daha düşüktür. Kazan yanma işlemi sırasında doğrudan kükürt giderebilir ve kükürt giderme verimliliği yüksektir.  SO2 emisyonları şeklinde yayılan kükürt miktarını azaltır.

Akışkan Yataklı Kazan Avantajları

Kireçtaşı, yanma sırasında sülfatı çökeltmek için kullanılır, bu da kazandan ısı enerjisini yakalamak için kullanılan aparata (genellikle su boruları olmaktadır) daha verimli ısı transferine izin verir. Tüplerle doğrudan temas eden ısıtılmış çökelti (iletim yoluyla ısıtma) verimi arttırır. Bu, kömür santrallerinin daha düşük sıcaklıklarda yanmasına izin verdiği için daha az NO2 salınır. Bununla birlikte, düşük sıcaklıklarda yanma, hidrokarbon emisyonlarının artmasına da neden olur. Ticari akışkan yataklı kazan üniteleri yüksek verimlilikte çalışır, günümüzün geleneksel kazan ünitelerinden daha düşük maliyetlidir ve düşük seviyede SO2 ve NO2 emisyonlarına sahiptir. Bu da sık tercih edilen buhar kazanları arasında yer almasını sağlar.

Akışkan Yataklı Kazan Dezavantajları

Ancak kazan içindeki boruların aşınması, yatağın hava girişindeki tıkanıklıklardan kaynaklanan eşit olmayan sıcaklık dağılımı, bazı durumlarda 48 saate varan uzun çalıştırma süreleri gibi dezavantajları vardır.

  • Akışkan yataklı kazan, 750 °C'lik daha düşük bir yanma sıcaklığına sahipken, sıradan bir kazan 850 °C'de çalışır.
  • Akışkan yataklı kazanın sinterleme süreci düşüktür (Külün erimesi).
  • Düşük sıcaklık nedeniyle daha düşük NO2 üretimi.
  • Kireçtaşı tarafından tutulması nedeniyle daha düşük SO2 üretimi.
  • Yanan partikül nedeniyle diğer yanma proseslerine göre 10 kat daha fazla ısı transferi sayesinde daha yüksek yanma verimi.
  • Yüksek konvektif ısı transferi katsayısı nedeniyle akışkan yataklı kazan için daha az alan gereklidir.
  • Serbest kayışta ve aktif kayışta sıcaklık sabit kaldığından izotermal yatak yanması meydana gelebilir.

Akışkan yataklı kazan türleri?

Akışkan yataklı kazan ürleri temelde iki ana gruba, atmosferik sistemlere ve basınçlı sistemler olarak ikiye ayrılır. Basınçlı sistemler ise iki küçük alt grup olan kabarcıklı ve dolaşımdaki akışkan yataklı kazan olarak ikiye ayrılmaktadır.

 

Atmosferik Akışkan Yataklı Kazan

Atmosferik akışkan yataklı kazanlar, kömürün yanması sonucu açığa çıkan sülfürü yakalamak için kireçtaşı veya dolomit kullanır. Hava jetleri, yanma sırasında sorbent ve yanan kömür karışımını askıya alarak, karışımı bir sıvı gibi akan kırmızı-sıcak parçacıkları süspansiyona dönüştürür. Bu kazanlar atmosfer basıncında çalışır.

Basınçlı Akışkan Yataklı Kazan

Basınçlı akışkan yataklı kazan, yanma sırasında sorbent ve yanan kömür karışımını askıya almak için bir sorbent ve hava jetleri kullanır. Bununla birlikte, bu sistemler yüksek basınçlarda çalışır ve bir gaz türbinini çalıştırabilecek sıcaklıklarda yüksek basınçlı bir gaz akımı üretir. Akışkan yataktaki ısıdan üretilen buhar, bir buhar türbinine gönderilerek oldukça verimli bir kombine çevrim sistemi oluşturulur.

Gelişmiş Basınçlı Akışkan Yataklı Kazan

Yeni nesil gelişmiş basınçlı akışkan yataklı kazan sistemi, akışkan yataklı kazan yakıcıdan gelen bozulmuş havaya ek olarak doğal gaz kullanarak gaz türbini ateşleme sıcaklığını arttırır. Bu sistem, genellikle kömürden daha yüksek fiyatlı bir yakıt olan doğal gazı kullanır.

Daha gelişmiş ikinci nesil basınçlı akışkan yataklı kazan sistemlerinde, besleme kömürünü yakıt gazı ve kömüre dönüştürmek için basınçlı bir karbonlaştırıcı dahil edilir. Basınçlı akışkan yataklı kazan, gaz türbini için buhar üretmek ve yanma havasını ısıtmak için kömürü yakar. Karbonlaştırıcıdan gelen yakıt gazı, gaz türbinine bağlı bir tepe yakıcıda yanar ve gazları yanma türbininin nominal ateşleme sıcaklığına kadar ısıtır. Konvansiyonel bir buhar türbinini çalıştırmak için kullanılan buharı üretmek için gaz türbini egzozundan ısı geri kazanılır, bu da kombine çevrim güç çıkışı için daha yüksek verimlilik sağlar. Bu sistemler aynı zamanda gelişmiş sirkülasyonlu basınçlı akışkan yataklı kazan sistemleri olarak da adlandırılır. Bir sirkülasyonlu basınçlı akışkan yataklı kazan sistemi tamamen kömür yakıtlıdır.

Gazlaştırma akışkan yataklı kazan sistemleri, gaz türbini tepe yakıcısına yakıt sentez gazını besleyen basınçlı sirkülasyonlu akışkan yataklı kısmi gazlaştırıcıya sahiptir. Gaz türbini egzozu, basınçlı akışkan yataklı kısmi gazlaştırıcıdan gelen kömürü yakan atmosferik dolaşımdaki akışkan yataklı yakıcı için yanma havası sağlar.

Akışkan yataklı kazanların çalışma prensibi nedir?

Akışkan yataklı kazanların çalışma prensibi temelde katı yakıt taneciklerinin bir bölüm içinde asılı halde yakılması için kullanılan ileri bir yanma yöntemidir. Yanma için gerekli oksijeni sağlamak için içinden hava jetlerinin üflendiği, kum, kireçtaşı vb. gibi diğer parçacıklı malzemelerin kabarcıklı akışkan yataktan geçişi sağlanır. Bu durum gaz ve katıların hızlı ve tam karışımı, yatak içinde hızlı ısı transferini ve kimyasal reaksiyonları destekler. Akışkan yataklı kazan tesisleri, kömür ve odun, biyokütle gibi çeşitli düşük gerade katı yakıtları yüksek verimlilikte ve kömürün toz haline getirilmesi vb. gibi herhangi bir pahalı yakıt hazırlığı olmaksızın yakma yeteneğine sahiptir. Ayrıca, bu tip kazanların yeni nesil çeşitleri eşdeğer geleneksel fırından daha küçüktür, dolayısıyla maliyet ve esneklik açısından ikincisine göre önemli avantajlar sunabilir. SO2 emisyonları şeklinde yayılan kükürt miktarını azaltır. Kireçtaşı, yanma sırasında sülfatı çökeltmek için kullanılır, bu da kazandan ısı enerjisini yakalamak için kullanılan aparata (genellikle su boruları) daha verimli ısı transferine izin verir. Serbest bırakılan ısıtılmış, tüplerle doğrudan temas eder ve ısıyı iletim yoluyla aktarır, bu da verimliliği arttırır. 

 
Teknik Özellikler
 
Kapasite Aralığı 5-60 Ton/Saat buhar
Basınç 0-25 Bar
Yakıt Kömür ve Endüstriyel Atıklar
Avantaj %90 Yanma Verimi
Filtrasyon

Elektrostatik ve Torbalı Filtre Seçeneği

 
 
haberiniz olsun
Bültenlerimize üye olarak haberlerimizi takip edebilirsiniz.
bizi takip edin
fabrika iletişim
Hacı Mustafa Mahallesi GMK Bulvarı No:140/A Adana Yolu Üzeri 7. km 46080 Onikişubat/Kahramanmaraş
merkez ofis
ATAKÖY 7-8-9-10. KISIM MAH ÇOBANÇEŞME E-5 YAN YOL CD BAKIRKÖY Route İstanbul, Blok B No.25
Hisarmak © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.