Buhar kazanı nerelerde kullanılır? Günümüz itibariyle buhar kazanları geniş kapsamlı bir alanda kullanılmaktadır. Bir buhar kazanı, genellikle endüstriyel veya kullanım amaçlı buhar üretmek için kullanılan bir kazan türüdür. Buhar kazanlarında üretilen buhar, ısıtma için veya lokomotifler, gemiler ve diğer büyük makineler gibi buhar motorlarına güç sağlamak için kullanılabilir. Buhar kazanları, aşağıdakiler dahil birçok endüstride kullanılmaktadır:
Süt işleme tesisleri gibi gıda işleme endüstrileri
Konut binalarındaki ısıtma sistemleri (apartman kompleksleri gibi)
Elektrik üretmek için kömür veya petrol kullanan elektrik üretim santralleri
Petrokimya, ilaç ve kağıt hamuru ve kağıt üretimi gibi kimyasal işleme endüstrileri
Buhar kazanı, buhar üreten özel bir makinedir. Üretilen buhar, elektrik üretmek veya binaları ısıtmak için kullanılabilir. Tipik bir su-buhar çevrimi, bir kazan, bir buhar türbini ve bir kondansatörden oluşur. Kazan suyu buhara ısıtır ve türbin ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Kondenser, buharı tekrar suya soğutur. Böylece ihtiyaç duyulan buhardan yüksek düzeyde bir performans elde edilmiş olur.
Buhar kazanlarında gereken yakıt miktarı, ne kadar güç üretmek istediğinize, ne kadar ısı üretmek istediğinize ve tekrar kullanılabilmesi için makinelerin soğumasının ne kadar sürdüğüne bağlıdır. Buhar türbinleri, enerji santrallerinde ve nükleer santraller veya gemi sevk sistemleri gibi diğer birçok endüstride kullanılmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında buhar kazanı nerelerde kullanılır? Dahası buhar kazanları nasıl çalışır? İşte detaylar
Buhar kazanları, suyu ısıtarak buhar oluşturmak için kullanılan bir kazan türüdür. Su, kazanın üst kısmında ısıtılır ve daha sonra üretilen buhar, bir türbini hareket ettirmek veya elektrik yapmak için kullanılır. İki ana tip buhar kazanı vardır. Su borulu kazanlar en yaygın tiptir ve içinden sıcak suyun geçtiği borulara sahiptir. Yangın borulu kazanlar, soğuk su içeren boruların dış yüzeyinin etrafında bir fırından çıkan yanma gazlarını taşıyan geçitlere sahiptir.
Buhar kazanları, buhar üretmek için kullanılan en yaygın kazan türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir buhar kazanının amacı, ısıyı mekanik enerjiye dönüştüren buhar türbinine yüksek sıcaklıkta su sağlamaktır. Buhar kazanları, uygulama ve yapılarına göre sınıflandırılabilir.
İlk sınıflandırma uygulamaya dayalıdır. Örneğin, elektrik üretmek için buhar kullanan enerji santralleri ile deniz gemileri, trenler veya karayolu taşıtları gibi endüstriyel uygulamalarda doğrudan türbinleri çalıştırmak için buhar kullanan santraller arasında ayrım yapılabilir. Bunlara termik santraller denir.
İkinci sınıflandırma, yapı tipine dayanmaktadır. Atmosfer basıncında mı yoksa daha yüksek basınçlarda mı çalıştıklarına bağlı olarak bu tür buhar kazanlarının sistemleri oluşturulmaktadır. Atmosferik basınçlı kazanlar, 3 bar'a (0,3 MPa) kadar olan basınçlarda çalışırlar. Tipik olarak, elektrik üretiminin ana amaç olduğu enerji santrallerinde kullanılırlar.
Buhar kazanı nerelerde kullanılır? Buhar kazanları geniş kapsamlı bir alanda kullanılan yeni nesil makinelerdir. Bu noktada buhar kazanları kullanım alanlarına uygun bir şekilde farklı özelliklere sahip bir şekilde üretilmektedir. Isıtma sistemleri için tasarlanan buhar kazanları aşağıdaki gibi özelliklere sahip bir şekilde üretilmektedir;
Çelik kazanlar
Dökme dilimli kazanlar
Günümüz koşullarında üretimi yapılan buhar kazanlarının farklı yakıt türlerinde çalışabilecek bir şekilde tasarlandıkları bilinmektedir. Dolayısıyla buhar kazanları yakıtlarına göre de sınıflandırılmaktadır. Yakıtlarına göre buhar kazanları aşağıdaki gibidir;
Doğalgazlı buhar kazanları
Sıvı yakıtlı buhar kazanları
Katı yakıtlı buhar kazanlar
Ayrıca buhar kazanları üretim biçimi açısından da farklı özelliklere sahip bir şekilde tasarlanmaktadır. Şekil açısından buhar kazanları aşağıdaki gibidir;
Yarım silindirik buhar kazanları
Tam silindirik buhar kazanları
Prizmatik paket buhar kazanları
Hacı Mustafa Mahallesi GMK Bulvarı No:140/A Adana Yolu Üzeri 7. km 46080
Onikişubat/Kahramanmaraş
|
ATAKÖY 7-8-9-10. KISIM MAH ÇOBANÇEŞME E-5 YAN YOL CD BAKIRKÖY Route İstanbul, Blok B No.25
|