Buhar kazanı, sıvının (tipik olarak su) ısıtıldığı kapalı bir kaptır. Sıvı mutlaka kaynamaz. Isıtılmış veya buharlaştırılmış sıvı, pişirme, merkezi ısıtma veya kazan bazlı güç üretimi gibi çeşitli süreçlerde veya ısıtma uygulamalarında kullanılmak üzere kazandan çıkar. Buhar kazanları, termik santrallerin önemli bir parçasıdır. Kazanın temel çalışma prensibi oldukça basit ve anlaşılması kolaydır. Kazan esas olarak içinde suyun depolandığı kapalı bir kaptır. Yakıt (genellikle kömür) bir fırında yakılır ve sıcak gazlar üretilir. Bu sıcak gazlar kendi ısısının suya aktarıldığı ve sonuç olarak kazanda buharın üretildiği su kabı ile temas eder. Daha sonra bu buhar, termik santralin türbinine iletilir. Bir üretim birimini çalıştırmak, bazı alanları sterilize etmek, ekipmanı sterilize etmek, çevreyi ısıtmak vb. gibi farklı amaçlar için kullanılan birçok farklı kazan türü vardır.
Endüstriyel tesislerde en çok kullanılan buhar kazanı çeşitlerinden biri skoç tipi buhar kazanı olmaktadır. Endüstriyel skoç tipi kazanlar, alev – duman borulu, yüksek verimli, büyük su hacmine sahip tam silindirik buhar kazanlarıdır. Sıvı ve gaz yakıtlı olarak dizayn edilen skoç tipi kazanlar, özel dizayn edildiğinde katı yakıtta da yanabilmektedir. Kullanımı kolaydır ve uluslararası normlara uygun olarak 72 saate kadar operatör kontrolü olmadan çalıştırılabilirler.
Döner ızgaralı buhar kazanı sistemi temelde kömür ile çalışır. Süreç içinde kömürün tüm bileşenlerinin ızgaranın sonuna kadar yanması devam eder. Bu tip buharlı kazanlarda hem yüksek verimli bir yanma hem de çok düşük emisyon değeri sağlanmış olur.
Genel itibarıyla yüksek verimli ve çevre dostu olan akışkan yataklı buhar kazanları, su borulu kazanlardır. Bu tip kazanlarda yine temel faktör kömür ve kül karışımdır. Kömür, alt kısımda ve akışkan yatakta yanmakta, oluşan sıcak gazlar ile buhar üretilmektedir. Çıkan gazlar, baca fanı yardımıyla filtreye gider ve atmosfere atılır.
Stokerli ön ocaklı kazanlar üstten yanma prensibi ile çalıştığı için, kömür tam olarak yanmakta ve çevreyi minimum oranda kirletmektedir. Kazan hızlı bir buhar üretimi gerçekleşmektedir. Tekne, yükleme ve tekne helezonu, kömür silosu, helezonları çeviren redüktörler, taze hava fanı, sistemi oluşturan başlıca elemanlardır. Stokerli buhar kazanında tam bir yanma gerçekleştiğinden, yanmamış kömür partikülleri çevreye yayılmaz.
D tipi buhar kazanı yüksek basınç kapasite gerektiği yerlerde tercih edilmektedir. Isıtma yüzeyi fazla ve su hacmi az olduğundan birim ısıtma yüzeyinden daha fazla buhar elde edilir. Hızlı ve yüksek kapasite buhar ihtiyaçlarına kısa sürede karşılık verir.
İleri itimli buhar kazanı, sistemde ısı ihtiyacına göre çalışabilme imkânı ve yüksek verim sağlamaktadır. Isı iletimi ön ocak içerisinde radyasyon, kazanda ise konveksiyon ile sağlanmaktadır. Yanma sonucu oluşan duman gazı kazan içerisinden geçer ve hava kalitesini koruma yönetmeliğinin izin verdiği baca gazı değerlerine uygun olarak bacadan atılır.
Haci Mustafa Quarter. Gazi Mustafa Kemal Bul. No. 140/2A (Adana Yolu Uzeri 7.km.) Onikisubat/Kahramanmaraş City. Türkiye.
|
VIAWEST-5, TRADE CENTER Hatip Quarter. Akasma Street. No H-1 [4CG] Çorlu District, Tekirdağ City. Türkiye.
|