Genellikle kondens degazör sistemi, ekonomizer, su yumuşatma sistemi, kum filtresi ve bacadan oluşmaktadır. Buhar kazanı yardım ekipmanlarına ihtiyacınız projeye ve işletmenize göre değişiklik gösterir.
Buhar kazanlarında üretilen buhar işletmede kullanıldıktan sonra yoğuşmaya başlar. Kondens tankları da bu yoğuşma dönüş sisteminin bir parçasıdır ve buhar sisteminden dönen tüm yoğuşma suyunu depolamak için kullanılır. Kondens tanklarından sonra sıcak su, degazöre aktarılır eğer sistemde degazör yoksa tekrar kazana gönderilir.
Kondens tankları buhar sisteminin önemli bir parçasıdır çünkü kazanın genel verimliliğini arttırır ve sistem kapalı olarak çalıştığı için dış ortama buhar kaçağı olmaz. Kazana gönderilecek olan besi suyu, ısı izolasyonu yapılmış kondens tankında ısısını kaybetmeden beklediği için kazanda suyu ısıtmak için verilmesi gereken ısı miktarı azalmış olur. Böylelikle yakıt tasarrufu sağlanır ve daha düşük işletme maliyetleri sağlanır.
Buhar Kazanı besi suyunun içerisinde bulunan O2 ve CO2 gibi gazlar buhar kazanlarında korozyona neden olur. Bu korozyon zamanla kazan yüzeyine zarar verir, sistemin ısıl verimini düşürür ve kazan ömrünü kısaltır. Degazör tankı besleme sularının bu zararlı gazlardan arındırılmaları için kullanılır. Bu sayede buhar kazanı sistem ömrü uzar ve kazan verimindeki düşüşün önüne geçilmiş olunur.
Kazan besleme sularının bu zararlı gazlardan arındırılmaları için degazör cihazından geçirilerek degaze edilmeleri şarttır.
Ekonomizerler yakıt tasarrufu sağlayarak işletme maliyetini düşürmeye yarayan buhar kazanı yardımcı elemanıdır. Kazandan çıkan egzoz gazlarının sıcaklığı çok yüksek derecededir. Eğer biz bu ısıyı direk baca yoluyla dışarı atarsak sistemde çok büyük enerji kayıplarına neden oluruz. Bunun yerine kazan ve baca arasına ısı geri kazanım cihazı (Ekonomizer) koyarak atık ısıyı tekrar sisteme kazandırmış oluyoruz. Yani ekonomizerler buhar kazanlarında kazan baca gazlarından çıkan atık ısıyı yakalayarak kazan besleme suyuna aktarmak için kullanılır. Atık ısıyı geri kazanan bir ekonomizer genellikle yakıt gereksenimlerini %5 ile %10 arasında azaltabilir ve 2 yıldan daha kısa sürede kendini amorti edebilir.
Bir diğer mutlaka olması gereken buhar kazanı yardımcı ekipmanı ise su yumuşatma sistemidir. Su yumuşatma sistemleri suyun içerisindeki kireç yapıcı iyonlardan arındırmaya yarayan ve kireçli suyun buhar kazanı sistemimize vereceği zararlara karşı koruyan ayrıca boru hatlarında kireç sebebi ile oluşabilecek daralma, aşınma, delinme ve tıkanma gibi istenmeyen sorunları da engelleyen bir sistemdir.
Sert sular sahip oldukları iyon yapısından dolayı daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir. Bu nedenle sert suların ısıtılmasında yumuşak sulara oranla daha fazla enerji kullanılır ve sert sular kaynama oldukça kazan yüzeyine yapışır ve bu da kazan yüzeyinde kireçlenmeye neden olur. Bu kireçlenme zamanla buhar kazanının ömrünü kısaltır ve verimini düşürür. Bunun önüne geçmek için de buhar kazanı sistemlerinde su yumuşatma tankı kullanılmalıdır.
Kum Filtreleri su yumuşatma sisteminin bir parçası olup suyun içerisinde bulunan katı maddeleri tutmaya yarayan bir filtrasyon sistemidir. Buhar kazanına verilecek suyun ihtiyacına göre bu yardımcı ekipmanın ihtiyaca göre buhar kazanı sistemine dahil edilmesi gerekebilir.
Buhar kazanlarında katı, sıvı veya gaz yakıtların yanması sonucu açığa çıkan zararlı gazların ortamdan emniyetli bir şekilde uzaklaştırılıp atmosfere iletilmesi için gerekli buhar kazanı ekipmanına baca denir. Baca zararlı gazları dışarı atarken buhar kazanı içerisinde de yanmayı sağlayacak gerekli çekişi de oluşturur.
Haci Mustafa Quarter. Gazi Mustafa Kemal Bul. No. 140/2A (Adana Yolu Uzeri 7.km.) Onikisubat/Kahramanmaraş City. Türkiye.
|
VIAWEST-5, TRADE CENTER Hatip Quarter. Akasma Street. No H-1 [4CG] Çorlu District, Tekirdağ City. Türkiye.
|